e
sv

Halı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

725 Okunma — 26 Ekim 2020 09:55
Halı temizliği

Halılar evlerin olmazsa olmazı. Adeta dekorun bir tamamlayıcısı gibi her ortama ayrı bir stil katıyor. Halıyı kullanmayı hiç sevmeyenler bile harika dekore ettiği evine ufak bir kilim bile olsa mutlaka kullanıyordur. Her eşyada olduğu gibi halılarında -ne tür kullanırsanız kullanın- temizlik ihtiyacı oluyor. Özellikle evin girişi ve mutfak gibi yoğun kullanılan alanlarda halı temizliği daha sık gerçekleşmek zorunda. Peki güzel bir sonuç almak için halı temizliği nasıl olmalı ? Naçizane değinelim…

Diyelim yeni bir halı  aldınız ve üzerinde herhangi bir yıkama talimatı yok. Genelde de pek olmaz. 🙂 Öncelikle halınızı tozlardan arındırmak için güzelce süpürün. Daha sonra temiz, beyaz renkte ıslak bir bezle halınızın bir bölümünü silin. Bu işlemi neden yapıyoruz ? Halıda kullanılan renkler ıslaklık görünce karışacak mı, yani boya verecek mi… Ki bu çok önemli bir konu. Yıkama esnasında boyaların tamamen birbirine karışması tam bir hüsran olur. Bu işlemi bir bez yerine nemli bir çubuğu halıya sürterek de yapabilirsiniz.

Leke Kontrolü

Halı Temizliği

Önceden lekelere müdahale etmeniz temizlik açısından daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacak…

Halınızı temizlemeye başlamadan önce üzerinde belirgin lekeler var mı yok mu inceleyin. Eğer özel temizleme işlemi gerektiren lekeler varsa (çay lekesi, kurum vb.) öncelikle sadece lekenin olduğu kısma bölgesel temizlik yapmak gerekir. Genelde halıdaki lekeler için sıvı deterjanlar öneriliyor. Lekenin üstüne biraz döküp 15 dakika kadar bekledikten sonra yumuşak kıllı bir fırça ya da bir bezle silin. Sirke ve tuz karışımı kullanarak da lekelere müdahale edilebilir. Özellikle yağlı yemek lekelerinde bu işlemi yıkama öncesi yapmanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Halı temizliği

Halı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Yıkama

Ne tür bir halı kullanıyorsanız kullanın yıkama işlemini mutlaka soğuk su ile gerçekleştirin ve sıvı deterjan kullanın. Sağlık açısından çevre dostu temizleyiciler kullanmanız daha çok öneriliyor. Sirke ve karbonat gibi… Eğer elde yıkama yapacaksanız deterjan kalıntısı iyice halıdan çıkana kadar halıyı durulayın. Silme işlemi yaparken suyunuza sirke katarsanız halınıza parlaklık verecektir. Makine ile yıkama gerçekleşecekse hangi deterjanın kullanılacağını mutlaka iyi bilmelisiniz. Bu yüzden halı şampuanlarının makine için olanını tercih edin.

Halı yıkandıktan sonra bir de işin püskül kısmı var. Halı püskülleri de ayrı temizlik isteyebiliyor. Eminim yıkanan bir halının püsküllerinin çokça karıştığını görmüşsünüzdür. Bu püskülleri de mutlaka bir fırça yardımıyla tarayarak temizleyebilirsiniz. Ve düz bir zeminde kurutun ki şekil itibariyle düz olsunlar. 🙂

Kurutma

Renklerin solma ihtimaline karşı ıslak halı ya da kilimlerinizi doğrudan güneş ışığından uzak tutarak kurutun. Bir çamaşır ipinde ya da bir askıda kurutabilirsiniz.

 

 

İlginizi çekebilir; Maske Takarken Cildimizi Nasıl Koruruz ?

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Halı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?