Granit Nasıl Temizlenir: Granit çok çeşitli renk ve desenlere sahip olduğu için, bu doğal taş yeni evlerde ve yenilenen mutfaklarda neredeyse olmazsa olmaz bir seçenek haline geldi. Güzelliğinden ödün vermeyen taş, mutfak ve banyo tezgahlarının yanı sıra backsplash, masa üstü, şömine mantoları ve hatta yer karoları için de kullanılır. Granitin doğal olarak bakteri oluşumuna dirençli olması, onu hem mutfaklar hem de banyolar için mükemmel kılar.Granit son derece dayanıklı ve gözenekli bir taştır. Fakat doğru mantolama, bazı önleyici bakım ve temizlik çalışmaları ile güzel görünümünü onlarca yıl koruyabilir. Hemen hemen granitin tüm yerleştirme ve mantolama çalışması montaj şirketi tarafından yapılır. Parlak yüzeyi korumak ve çıkarması zor lekeleri önlemek için taşın iki veya dört yılda bir taş ustası tarafından bakıma ihtiyacı vardır.Granitin uygun şekilde temizlenmesinin anahtarı, doğru tip ürünler kullanmaktır. Neyse ki bunların çoğu kilerinizde, deponuzda veya temizlik malzemeleri satıcınızda bulunabilir.
Granit Ne Sıklıkla Temizlenir ?
Bir mutfaktaki granit tezgahlar, her yemek hazırlama seansından sonra veya dökülmeleri, sıçramaları ve yiyecek kalıntılarını gidermek için en azından günlük olarak temizlenmelidir. Banyo tezgahı her kullanımdan sonra silinmeli ve haftalık olarak iyice dezenfekte edilmelidir.Granit zeminlere bu temizlik prosedürünü, her gün; bulaşık deterjanı ve su solüsyonu ile kullanım miktarına göre belirlemek gerekir.
Ekipman Gereçler:
Mikrofiber bezler
Sprey şişesi
Küçük kâse
Toz paspası
Mikrofiber veye tek kullanımlık toz bezi
Mikrofiber ıslak paspas
Malzemeler:
Bulaşık deterjanı
Izopropil alkol
Karbonat
Hidrojen peroksit
Plastik gıda ambalajı
Bant
Sebze yağı
Kağıt havlu
Talimatlar:
Günlük Granit Nasıl Temizlenir:
Mutfak ve banyolardaki granit tezgahlar, lekeleri önlemek ve sızdırmazlık yüzeyini korumak için günlük bakıma ihtiyaç duyar. Çizilmeyi önlemek için granit zeminler de günlük olarak temizlenmelidir.
Uyarı !
Köpüklü banyo temizleyicileri, amonyak, ovma tozları ve klorlu ağartıcı gibi sert temizleyiciler, granitin yüzeyine zarar verebilir. Damıtılmış beyaz sirke ve limon suyunun asidik yapısı bile zamanla granitin cilasını matlaştırabilir.
1) Dökülenleri anında silin:
Dökülen katı veya sıvı nesneleri hemen silin. Turşu, ketçap ve alkolsüz içecekler gibi asitli yiyecekler cilaya zarar verebilir.
2) Temizleme solüsyonu oluşturun:
Granit tezgahı temizlemek için, ılık suyu bir miktar bulaşık deterjanıyla karıştırarak bir temizleme solüsyonu oluşturun. Uygulama kolaylığı için bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ile dört bardak suyu bir sprey şişesinde karıştırın.
3) Sprey kullanın:
Tezgâhlara su ve bulaşık deterjanı solüsyonunu hafifçe püskürtün. Tezgah altlarını ve tezhah üstü cihazlarının altlarını temizlemeyi unutmayın. Silme işlemlerini mikrofiber bir bezle yapın ve kurumasını beklemeden kullanmayın.
4) Süpürme veya temizleme:
Granit zeminler, cilayı çizebilecek kum ve gevşek toprağı temizlemek için günlük olarak toz beziyle temizlenmelidir.
1) Yağları çıkartın:
Ocakların yanındaki tezgâhları ve tezgâh üstlerini temizlemek için, bir sprey şişesine bir bardak soğuk su ve bir bardak izoprovil (ovma) alkol içeren bir temizleme solüsyonu oluşturun. Granite hafifçe püskürtün ve mikrofiber bir bezle iyice silin. Sonrasında kurulamaya bırakın.
2) Zor Lekelerle Mücadele:
Lekeler oluşmuşsa ve çıkarılması zorsa (kırmızı şarap, renkli içecekler) bir leke çıkarıcı macun oluşturun. Küçük bir kapta, fıstık ezmesi kıvamında kalın bir macun oluşturmak için yeterince karbonat ve hidrojen peroksiti karıştırın. Karışımı lekenin üzerine dörtte bir inç kalınlığında yayın ve streç filmle örtün. Streçin hareket etmemesi için kenarlarını bantlayın. Karışımın 24 saat leke üstünde kalmasına izin verin. Sonrasında streçi çıkarın ve karışımın tamamemen kurumasını bekleyin.
3) Parlaklığı geri yükleyin:
Granit tezgahlar biraz donuk görünüyorsa, yeni bir dolgu macunu uygulanana kadar parlaklığı geçici olarak eski haline getirebilirsiniz.
Uyarı !
Granit zeminlerde yağ kullanmayın. Yüzey kaygan hale gelebilir ve materyallerinizin düşmesine sebebiyet verebilir.
Granit Tezgahlarınızı Daha Uzun Süre En İyi Durumda Tutmanın İpuçları:
- Çizikleri önlemek için yiyecekleri doğrarken veya dilimlerken daime bir kesme tahtası kullanın.
- Sıcak ve donmuş gıdaları granitizle direk temas ettirmekten kaçının. Altına mutlaka çelik veya saçtan ayak veya ara gereç koyun.
- Granit tezgâhınızı asla yüksek dolaplara ulaşmak için koltuk veya basamak olarak kullanmayın. Yük aşırı ağırlıklara maruz kalırsa çatlaklara sebebiyet verebilir. Bunun yerine, granite temas etmeden basamaklı tabure veya merdiven kullanın.