e
sv

Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır ? Püf Noktaları

810 Okunma — 13 Kasım 2020 22:47
Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır ?

Belki duvarlarınız kirlenmiştir, belki boya badana zamanı gelmiştir… Belki de hiç biri. 🙂 Duvarlarınızdan sıkılmışsınızdır ve kendinizi daha iyi hissettirecek farklı tarzda bir şeyler istiyorsunuzdur. Tam da bu anda duvar kağıdı kullanmayı düşünebilirsiniz. Neden duvar kağıdı diyeceksiniz. Çünkü son yıllarda gelişen tasarım ve teknolojiler sayesinde duvar kağıtları da oldukça modern bir yapıya sahip olmaya başladı. Özellikle temizlik ve kullanım açısından… Rengarenk farklı, üç boyutlu ve kabartmalı desenleriyle, arzunuza göre seçecek olduğunuz duvar kağıdınız, kendinizi doğal bir ortamın içinde hissetmenize yardımcı olabilecektir. Bunun yanında alıştığınız dekor dışında evinize bir farklılık katmak istiyorsanız duvar kağıtlarını kullanarak dekoratif bir çok alan oluşturabilirsiniz. Biraz zahmetli gibi görünecektir ama aşağıda anlatacağımız aşamaları geçtikten sonra “Zahmete değdi” diyeceğinizi umuyoruz. 🙂

Başlamadan önce her zaman ki gibi ne yapacağınıza karar vermek gerek. Duvar kağıdınızı seçmeden önce nerede kullanacağınız çok önemli. Eğer banyo, tuvalet ve mutfak gibi yerlerde kullanacaksanız, buranın atmosferi daha nemli olduğundan seçtiğiniz duvar kağıdının da neme ve suya dayanıklı olması gerekiyor. Bu alanlar için vinil, silinebilir kağıtları kullanabilirsiniz. Yatak odası ve oturma odası gibi kuru yerler için her hangi bir kağıt tercihi yapabilirsiniz.

Eğer duvarınız pürüzlüyse kabartmalı, karışık yoğun desenli kağıtları tercih etmeniz pürüzlerin belli olmaması açısından daha iyi olur.

Kullanacağınız Malzemeler

  • Yapıştırıcı: Seçtiğiniz duvar kağıdına göre yapıştırıcı kullanmanız gerekiyor. Silinebilen bir kağıt seçtiyseniz normal bir kağıt yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Vinil ve kalın duvar kağıtları için kendilerine özel olan yapıştırıcılardan kullanmalısınız. Eğer kendinden yapışkanlı duvar kağıdı aldıysanız başka herhangi bir yapıştırıcıya ihtiyacınız yoktur. 🙂
  • Makas veya maket bıçağı: Duvar kağıdının fazla gelen kısımlarını kesmek için.
  • Fırça: Duvar kağıdını düzlemek ve yapıştırıcıyı sürmek için iki ayrı fırça.
  • Temizleme Bezi: Bulaşan yapıştırıcıyı temizlemek için.
  • Terazi: Duvar kağıdının düzgün uygulanması için.
  • Merdiven
  • Spatula
  • Zımpara Kağıdı

Hazırlık Aşaması

Eğer duvarınız hiç işlem görmemiş, sıva ya da alçı halindeyse bir gün önceden saten alçı macunu uygularsanız, ileriki zamanlarda duvar kağıdını sökerken duvarınızı da korumuş olursunuz. Boyanmış duvara uygulama yapılacaksa öncelikle duvarınızı güzelce temizleyip kurutun. Bunun için Duvar Temizliği Nasıl Olur ? yazımız yardımcı olabilir. Duvarda parlak yüzeyler varsa zımparalayın ki kağıt daha iyi tutunabilsin. Eğer evvelden duvar kağıdı varsa sökmek için duvar kağıdı sökücü kullanmanız gerekecektir. Sıcak suyla karıştırarak kullanabilirsiniz. Duvarda yapısal bozukluk, çatlak ve benzeri gibi durumlar varsa bu bölgeleri alçı ile kapatıp kuruduktan sonra zımparalayın. Duvar kağıdı için pürüzsüz bir yüzey oluşturmak gerek.

Geri kalan aşamaları maddelerle sıralayacak olursak;

  • Duvarınızın yüksekliğini ölçüp kağıdınızı da buna uygun olarak kesiyorsunuz. Yalnız keserken alt ve üst kısımlarda birazcık fazlalık bırakın.
  • Kullanacak olduğunuz yapıştırıcınızı talimatlarına uyarak hazır hale getirin.
  • Daha sonra kestiğiniz duvar kağıdına bu yapıştırıcıyı fırça yardımcı ile sürün. Kenar ve köşelere güzelce dağıtın.
  • Yapıştırma işlemine pencere kenarından başlayıp aynı yönde ilerlemeniz daha iyi olacaktır.
  • Terazi kullanmanız daha doğru ve kusursuz yapıştırmanıza yardımcı olur.
  • Yapıştırma işleminden sonra fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru kağıdı düzleyerek hava kabarcıklarını çıkartın.
  • Alt ve üst kısımlardaki fazlalıkları da makas ya da maket bıçağı ile kesebilirsiniz.
  • Bu işlemleri yaparken ve kuruma esnasında camlar kapalı olmalı, duvarlar normal oda sıcaklığında kurumalıdır.

 

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir; Fayans Boyama Nasıl Yapılır ?

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır ? Püf Noktaları